Ártatlan a koffein?

Gyakran hallhatjuk,  hogy koffeint tartalmazó italok és ételek szabálytalan szívütéseket okoznak. Ezzel adogmával szállt vitába  Shalini Dixit kutató egy nemrégiben rendezett kongresszuson.

Az Egyesült Államokban 1989-ben indult el a Cardiovascular Health Study, amelyyben 5000-nél több, 65 évesnél idősebb embert gondoznak, vizsgálnak. A kutatók ennek a vizsgálati népességnek a tagjaival foglalkoztak: azt vizsgálták, mennyi az igazság abban a dogmában, hogy a koffein fogyasztását célszerű kerülni, mert a szabálytalan szívütések gyakoriságát növeli.

 

Véletlenszerűen kiemeltek az óriástanulmányból 1414 személyt, akiknél 24-órás Holter-monitorozás történt. A ritmuszavarok előfordulását összehasonlították a részt vevők részletes táplálkozási naplója alapján a koffeint tartalmazó italok és ételek fogyasztásával. Semmiféle összefüggést nem találtak. Sem a kávé, sem a tea, sem a csokoládé nem okozott extraszisztóliát A kutatók hangsúlyozzák, hogy a Cardiovascular Health Study az eddigi legnagyobb tudományos tanulmány a táplálkozási adatok és a szívritmuszavarok összefüggésének felderítésére.

 

Összefoglalásukban azt írják, hogy „újra kell gondolni az olyan klinikai véleményt, amely a koffeint tartalmazó természetes készítményeket tiltja az extraszisztóliát mutató emberek esetében”. Kiemelendő, hogy a tanulmány az „egészséges mértékben” koffeint tartalmazó termékek fogyasztásának a kardiális ektópiával való összefüggéseit vizsgálta. Ez a kitétel arra vonatkozik, hogy a mesterségesen megnövelt koffeintartalmú készítmények, így például az energiaitalok esetleges veszélyeire ebből a tanulmányból nem lehet következtetéseket levonni.

 

Emlékeztet viszont az összefoglaló arra, hogy a szokásos koffeintartalmú élvezeti cikkek – a kávé, a tea, a csokoládé – antioxidáns hatásúak, és az utóbbi időben ezen anyagok további kedvező tulajdonságaira is fény derült.

 

Forrás:

Dr. M. L.: Nem a koffein okozza a szabálytalan szívütéseket: http://www.otszonline.hu/cikk/nem_a_koffein_okozza_a_szabalytalan_szivuteseket

John Mandrola: Caffeine Comeback for Patients with Arrhythmia.

http://www.medscape.com/viewarticle/844670

 

kapcsolódó cikkek