Hölgyek, figyeljenek magukra!

A nők később fordulnak orvoshoz problémáikkal, hívják fel a figyelmet a kutatók.

A fő veszély, hogy már súlyos, kialakult szívbetegséggel érkezik valaki a kórházba, amikor már kevesebb terápiás lehetőség van a kezünkben – mondja Catherine Kreatsoulas, a kutatás vezetője.

 

A tanulmány készítése során a kutatók olyan pácienseket kérdeztek ki, akik angina miatt kerültek ellátásra, és koszorúérfestésre vártak. Az angina, vagyis szív eredetű mellkasi fájdalom akkor lép fel, amikor a szív nem kap elegendő oxigént. Ennek oka, hogy a koszorúereken éremeszesedés következtében szűkület keletkezik, és csökken a véráramlás. Eleinte az angina csak meghatározott fokú terheléskor jelentkezik, később már kisebb terheléskor, vagy nyugalomban is.

 

A kutatók azt találták, hogy a férfiak sokkal gyorsabban cselekedtek, és kértek segítséget, miután a mellkasi fájdalmuk jelentkezett, kevesebb idő telt el a tünetek bagatellizálásával. „A hölgyek kissé túlzottan optimisták, azt gondolják, hogy a tünetek maguktól elmúlnak – mondja Kreatsoulas- ha a nők minimális kis javulást éreznek a tünetekben, máris figyelmen kívül hagyják őket.” Korábbi kutatások is megerősítették, hogy a hölgyek jobban aggódnak amiatt, hogy „üzemen kívül” kerülnek az orvosi ellátás miatt, és nem a kezelés fontosságát tették első helyre. Már csak azért is fontos ezzel foglalkozni, mert a változókor bekövetkezte után az ösztrogén szív-érrendszert védő szerepe csökken, s így a középkorú nők infarktuskockázata elkezdi megközelíteni a férfiakét.

 

Forrás: webmd.com

kapcsolódó cikkek