Öt dolog, amitől pontatlan a vérnyomásmérés

Ezeket vegyük figyelembe, ha megbízható eredményt szeretnénk.

1. Érzelmi állapot

 

Stresszes állapot magasabb vérnyomásértékekhez vezethet. A fehérköpeny hipertónia nem más, mint hogy az orvosi rendelő okozta stresszhelyzet miatt gyakran magasabb értéket rögzítünk rendelőben, mint amit a páciens otthon mér magának. Az ilyen betegeknek különösen javasolt otthon vérnyomásnaplót vezetni, hogy a kezelőorvos tisztában legyen a nyugalmi körülmények között mért értékkel.

 

2. Nem megfelelő méretű mandzsetta

Túlsúly esetén nagyobb a karkörfogat, mindenképpen válasszunk megfelelő méretű mandzsettát. A mandzsetta belső, felfújható tömlőjének szélessége a karkörfogat 40 százaléka, hosszúsága a karkörfogat 80 százaléka kell hogy legyen.

 

 3. Nem a szív magasságában mérünk

Elsősorban csuklós vérnyomásmérőknél fordul elő. Ha ilyen készülékünk van, feltétlenül figyeljünk a kar pozíciójára. De ha választani lehet, ne csuklóst vásároljunk.

 

4. Testhelyzet

Ülő helyzetben a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel magasabb, mint fekve. A hát megtámasztásának hiánya is emeli az alsó értéket néhány Hgmm-rel. Keresztbe tett lábak a szisztolés, azaz a felső értéket akár 8 Hgmm-rel is emelhetik. A vérnyomást ülve, megtámasztott háttal mérjük, és közben ne beszélgessünk.

 

5. Mozgás

Az előzetesen végzett testmozgás is emeli a vérnyomást. Ne végezzünk testmozgást a mérés előtti fél órában, a mérés előtt öt perc teljes nyugalmi helyzet javasolt.

 

Forrás: haziorvosblog.hu

kapcsolódó cikkek